Djupare tankar om En komikers uppväxt (3) (450 ord)

Hej Jonas! 
 
Jag läste precis din bok En komikers uppväxt och den hade så stort intryck på mig att jag var tvungen att skriva till dig! Jag tycker att du gjorde ett bra jobb med boken, den var både intressant och bra skriven. Delarna innan varje nytt kapitel när du beskrev hur ditt liv idag är med uppträdanden och tankar inför shower var bra infall. Dock var vissa av dem lite överflödiga. Eftersom att boken är lite av en självbiografi, vissa säger mycket, vissa säger lite, tänker jag att du måste haft en ganska tuff uppväxt. Juha har inte en trevlig miljö i sitt sociala liv, och han har mycket grupptryck på sig. Han gör allt för att vara rolig. Mobbing är också en stor del av Juhas liv. Inte just att han mobbas så himla mycket, men att killar pressar han att ge sig på den svaga och redan till och med slagna barnen. Det är tråkigt att Juha går med på detta. Han borde ha bara sagt nej till allt tryck och allt krig för popularitet. Men jag kan tänka mig att det är svårt. Jag har själv aldrig varit i en sån här situation, med mobbing och att alla vill vara med de populära barnen. Så boken gav ett perspektiv som jag kommer ha med mig hela mitt liv. Det är viktigt att man visar alla sidor av mobbing. Inte bara de som mobbar och de som blir mobbads perspektiv. Det är också andra barn som inte vill mobba, men som kanske tvingas till det eller inte kan göra någonting åt att barn blir utfrysta, retade och mobbade. Världen måste jobba för att alla ska kunna bli behandlade lika.
 
Juhas situation hemma är också intressant. Det var verkligen annorlunda förr i tiden. Jag förstår naturligtvis att det alla barn inte hade det likadant hemma, men som Juha har det skulle jag inte vilja ha det. För att ta ett exempel kan man ta det att alla dörrar hemma har gått sönder för att när familjen har bråkat har de drämt igen dörren med sådan kraft att dörrarna helt enkelt har gått sönder. Först hade de köpt nya dörrar eller lagat dem, men det hade de till slut gett upp. I min familj har jag knappt bråkat någonting. Det är jag glad för. Jag skulle inte vilja leva i en familj där man bråkar så ofta som Juhas familj gör. Det här ger mig ännu ett nytt perspektiv på livet. Att jag ska vara glad över min fantastiska familj som jag har och att jag har haft en väldigt tursam uppväxt.
 
Väldigt bra bok Jonas! Jag är glad att jag fick möjligheten att läsa den. 
 
 
                        MVH Kimbo Granqvist

Tankar efter läsningen

En komikers uppväxt passar bra som bokens titel för att Juha, som boken handlar om, är lite av en komiker, fast ofta så blir det att han bara löjlar sig. Det är också lite av en självbiografi om Jonas Gardell, som idag är komiker med mera. 
 
Romanen En komikers uppväxt av Jonas Gardell från 1992 handlar om pojken Juha. Man får följa hans liv både hemma och i skolan. Han går i mellanstadiet, i vilket det är mycket mobbing och kämpande för popularitet. Juha har en svensk pappa, en finsk mamma och en lillasyster. Hans egentligen bästa vän bor han granne med och han går med henne till skolan varje dag, bara för att dumpa henne för de tuffa killarna när de kommer fram till skolan. Varje gång det är roliga timmen i skolan är det alltid Juha som håller låda. Han försöker göra sig rolig och få alla att skratta, men det funkar oftast inte så bra. Tjejerna i klassen tycker att han är omogen och löjlig, men det är allt han tror sig kunna göra för att klättra på popularitetsstegen. Juha vill nämligen komma in i det coola killgänget som får alla tjejer i klassen. Han gillar en tjej, hon är adopterad från Asien och ser lite ut som en kille. Han dras till faktumet att hon inte likadan som alla andra tjejer. Man får följa Juha och ta del av hur han tolkar mobbing och retning. 
 
 
1992 skrev Jonas Gardell romanen En komikers uppväxt. I boken får man följa Juha. Han är klassens clown i mellanstadiet och gör allt han kan för att bli populärare, men det han egentligen borde göra är att uppskatta sina riktiga vänner.

Debatterande tal

Tes: Kollektivtrafikskatt för gratis resor inom Stockholm
 
Argument: Mindre bilar i City => mindre föroreningar => bättre miljö
 
Gratis resor för alla
 
Mer pengar till SL => fler jobb, bättre tidshållning och tätare avgångar.
 
Motargument: Jag har redan en bil, jag vill inte betala för någonting som jag inte kommer att använda (SL).
 
Stilfigurer: Retorisk fråga, parallellism med fler.
 
 
 
 
Kimbo Granqvist, TE12A

RSS 2.0