Tankar efter läsningen

En komikers uppväxt passar bra som bokens titel för att Juha, som boken handlar om, är lite av en komiker, fast ofta så blir det att han bara löjlar sig. Det är också lite av en självbiografi om Jonas Gardell, som idag är komiker med mera. 
 
Romanen En komikers uppväxt av Jonas Gardell från 1992 handlar om pojken Juha. Man får följa hans liv både hemma och i skolan. Han går i mellanstadiet, i vilket det är mycket mobbing och kämpande för popularitet. Juha har en svensk pappa, en finsk mamma och en lillasyster. Hans egentligen bästa vän bor han granne med och han går med henne till skolan varje dag, bara för att dumpa henne för de tuffa killarna när de kommer fram till skolan. Varje gång det är roliga timmen i skolan är det alltid Juha som håller låda. Han försöker göra sig rolig och få alla att skratta, men det funkar oftast inte så bra. Tjejerna i klassen tycker att han är omogen och löjlig, men det är allt han tror sig kunna göra för att klättra på popularitetsstegen. Juha vill nämligen komma in i det coola killgänget som får alla tjejer i klassen. Han gillar en tjej, hon är adopterad från Asien och ser lite ut som en kille. Han dras till faktumet att hon inte likadan som alla andra tjejer. Man får följa Juha och ta del av hur han tolkar mobbing och retning. 
 
 
1992 skrev Jonas Gardell romanen En komikers uppväxt. I boken får man följa Juha. Han är klassens clown i mellanstadiet och gör allt han kan för att bli populärare, men det han egentligen borde göra är att uppskatta sina riktiga vänner.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0