Svenskaartikel

NHL-Lockouten fortsätter.

Det är lockout i NHL, NHLPA och NHL förhandlar för att kunna nå ett avtal så att båda parterna blir nöjda med CBA:avtalet. Ännu har man inte lyckats få igång NHL-matcherna och det verkar som att det blir förkortad säsong och kanske till och med en helsäsongslockout.

Det var satt i sten att det inte skulle bli hockey i oktober och november. Båda sidorna i NHL-lönetvisten (NHLPA, National Hockey League Players’ Association, och NHL, ledd av kommissionär Gary Bettman och ägarna av NHL-klubbarna.) kämpade för en full säsong, men bara om lösningen var att någon sida fick en jordbävningsseger skulle ett avtal nåtts innan säsongen började. Båda sidorna har upprepade gånger sagt att de ville få säsongen att börja i tid, men varken ägarna eller spelarfacket gjorde något för att matcherna skulle sätta igång i tid. Det förhandlas fortfarande, men de flesta experter och även vanliga sportfans tror att det tyvärr inte kommer bli någon NHL-säsong i år. Det skulle sänka värdet utav NHL runt hela världen, ligan skulle förlora många av sina fans och även spelare som kan tacka ja till feta kontrakt från den ryska hockeyligan KHL. Flera spelare har redan skrivit på enårskontrakt i KHL, i och med detta finns det en stor risk att dessa spelare bestämmer sig för att stanna i KHL. Den ryska ligan har mer pengar att erbjuda, den ses dock inte som den största ligan i världen, den ligger nära efter NHL, men det finns en stor risk att den blir den största om det blir en helsäsongslockout i NHL. Förutsatt att det blir en lockout så kommer spelare från NHL vilja ha någonstans att spela och dessutom tjäna pengar, och det kan de göra i KHL. Spelarna kanske stannar kvar i KHL och då blir KHL större och NHL måste pumpa in mer pengar in i ligan.

NHLPA är spelarnas fack som hanterar spelarnas löner och rättigheter. Facket har 30 representanter, en från varje klubb i NHL. Representanterna röstas fram av spelarna i sin respektive klubb som är under kontrakt. NHLPA leds av en av de 30 representanterna, just nu är det en man vid namn Donald Fehr. Det är Fehr som leder förhandlingarna för NHLPA. Den som leder förhandlingarna för NHL och klubbägarna är kommissionär Gary Bettman. Som kommissionär leder han även draften som sker efter varje slutspel och ses som den främsta representantet för NHL.

Komissionär Gary Bettman t.v. och Donald Fehr t.h.

NHLPA och NHL tillsammans med klubbägarna förhandlar just nu om hur nästa CBA ska se ut. CBA står för Collective Bargaining Agreement och är kollektivavtalet som bestämmer lönetaket, maximala lönen lagen i NHL får ha på sina spelare, det bestämmer även hur stor procent spelarna får av biljettintäkterna.  NHLPA, som är spelarnas fack, förhandlar för att få förhöjt lönetak och större procent på biljettintäkterna till spelarna, medan NHL och ägarna av klubbarna vill sänka lönerna och procenten. Man kan ta bådas sidor i denna tvist, man kan säga att spelarna är snåla som redan tjänar miljontals dollar pär år, eller så tycker man att spelarna ska få större del av kakan än klubbägarna och NHL som företag.

Det har varit lockout tre gånger tidigare, 1992-93: Säsongen blev uppskjuten 30 matcher. Då strejkade spelarna, de tyckte de fick för lite lön.  1994-95: Säsongen blev förkortad från sina 84 matcher som det var på den tiden (Nu för tiden spelar varje lag bara 82 matcher varje säsong.) till 48. Ligan hade precis infört ett nytt lönetak och spelarna gick inte med på detta.  2004-05: Då blev hela säsongen inställd, NHLPA och NHL kunde inte nå ett avtal.

Vi kan bara hoppas för bästa ligan i världen och för sporten ishockeys skull att NHLPA och NHL kan nå ett sammarbete innan allt för många matcher missas.

Kimbo Granqvist, TE12A, Svenska.


RSS 2.0